O Marchewce

chcę was zachęcić do tego, by w dzień targowy wybrać się na lokalny ryneczek w poszukiwaniu brudnych marchewek, by poznać tam Pana Rolnika, który uprawia zapomniane już warzywa jak pasternak, topinambur czy salsefię. Wspólnie ze znajomymi kupić worek ekologicznej mąki od lokalnego producenta i piec samemu żytnie chleby na zakwasie. Mieć czas, by odkryć radość gotowania w domu z pełnowartościowych i nieprzetworzonych produktów, nakarmić ciało i duszę swoich najbliższych na towarzyskich czwartkowych obiadach. Zbudować przydomowy kompostownik, by nie marnować, a oddać Matce Ziemi chociaż część tego, co codziennie nam daje…
Zdrowe i naturalne odżywianie ma być smaczną przyjemnością, nie obciążać naszego domowego budżetu oraz  szanować zasoby naturalne naszej planety.  To pozytywna rewolucja pełna zdrowego podejścia do tematu odżywiania.

Kim jest Marchewka: Rewolucja ?
Pomysłodawcą projektu jest Małgorzata Meller  „…jestem pasjonatem naturalnego jedzenia. Moje kulinarne pryncypia opierają się na prostych, lokalnych i sezonowych smakach, które doskonale zna moja babcia i wszystkie babcie i prababcie tego świata, ponieważ są naturalną konsekwencją ich życia w zgodzie z naturą, jej rytmem. Jestem również zwolennikiem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Od 2008 roku edukuję i popularyzuję temat NATURALNEGO ODŻYWIANIA pod hasłem MARCHEWKA: REWOLUCJA – organizując warsztaty, wykłady, spotkania dla wszystkich głodnych wiedzy i praktyki w tym temacie.
Prywatnie mieszkam na mazurskiej wsi w drewniano-glinianym domu, gdzie wiosną powstanie fajerkową kuchnią opalaną drewnem na której będę gotować wszystkie te smakołyki a wieczorami wygrzewać plecy na kaflowym piecu …”

Projekt wspiera również Elżbieta Heland  „… uwielbiam smacznie jeść. Pasjonuje mnie wszystko co naturalne począwszy od jedzenia, poprzez styl życia, kontakt z naturą, aż po medycynę. Mieszkając w mieście kontakt z naturą kontempluję poprzez prowadzenie ekologicznego ogródka działkowego. Natomiast medyczne tajniki natury zgłębiam studiując Tradycyjną Medycynę Chińską, obecnie na specjalizacji ziołolecznictwa. Od 2012 roku wspieram Marchewkowe warsztaty na różnych płaszczyznach. Przede wszystkim duchowo – całym sercem jestem za tym co robi Małgorzata, merytorycznie – współprowadzę warsztaty i fizycznie – czasem jestem szefową zmywaka. Poza tym bardzo lubię jeździć w miejsca, gdzie można odnaleźć lokalne smaki, gdzie ludzie szanują i korzystają z tego co mają dookoła, żeby delektować się tymi pysznościami…”

Organizacją wspierającą jest Stowarzyszenie Społeczno-Artystyczne Kultywator

W ramach projektu zrealizowaliśmy:
* Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku – wykład dla seniorów | 2011, 2012
* Centrum Handlowe Przymorze – piknik promujący zdrowe odżywianie | 2011, 2012
* Pikniki z Radiem Plus – promocja zdrowego odżywiania | 2011, 2012
* Gość audycji Gotuj z Turkiem i Turek Live w radio Plus | 2011, 2012
* Lubelska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy – warsztaty dla grupy międzynarodowej realizującej projekt wymiany młodzieży | 2011
* PTTK w Krakowie w ramach międzynarodowego projektu Born to be Wild | 2011
* Stowarzyszenia A kuku Sztuka – w ramach projektu Parkowanie w Parku Oliwskim | 2011,
* Wykład dla pracowników firmy Jappensen w Gdańsku  | 2011
* Cykl 6 warsztatów naturalnego odżywiania realizowany dzięki wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku | 2012
* Wystawa edukacyjna o naturalnym i ekologicznym odżywianiu  realizowana dzięki wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku | 2012
* Cykl 4 wykładów o zdrowym odżywianiu i stylu życia realizowany dzięki wsparciu Miasta Gdańsk | 2012
* Cykl warsztatów- lekcji dla szkół podstawowych o zdrowym odżywianiu realizowany dzięki wsparciu Miasta Gdańsk | 2012
* Cykl 5 warsztatów kulinarnych dla Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Gdańsku  realizującego projekt  Klub Aktywnych Kobiet | 2012
* Cykl 5 warsztatów zdrowego odżywiania | marzec – listopad  2013 roku dzięki wsparciu Miasta Gdańska
* Cykl 7 warsztatów kulinarnych dla Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Gdańsku  realizującego projekt  Klub Aktywnych Kobiet | 2013
* Warsztat pieczenia chleba na zakwasie dla pracowników firmy Jappensen w Gdańsku  | 2013
* Wykład i animacje w czasie pikniku CO RAZ BLIŻEJ ŹRÓDEŁ – organizator  GIWK w Gdańsku | 2013 i 2014
* Wykłady o zdrowym odżywianiu w ramach Festiwalu NA ZDROWIE w Zatoce Sztuki w Sopocie | 2013
* Gość  4 audycji HERBATA I KONIEC ŚWIATA u Włodzimierza Raszkiewicza w Radio Gdańsk | 2013 – 2014
* 3 warsztaty plenerowe w Parku Regana ramach wydarzenia GDYNIA DESIGNE DAYS | 2013 i 2014
* Cykl 4 warsztatów zdrowego odżywiania | marzec – listopad 2014 roku dzięki wsparciu Miasta Gdańska
* 17 warsztatów ZDROWEGO I NATURALNEGO odżywiania zrealizowane w ramach działalności statutowej stowarzyszenia | 2013-2014
* 2 warsztaty dla dzieci zorganizowane w ramach ferii w Młodzieżowym Domu Kultury w Sopocie | 2014
* Warsztaty i wykład dla studentów Akademii Medycznej w ramach konferencji Health4Youth-bądź FIT z AEGEE Gdańsk | 2014
* Szybki kurs kiszenia żuru na wielkanocny żurek – spotkanie w restauracji Pies i Róża | 2014
* Cykl 6 warsztaty dla młodzieży z Gdyni w ramach projektu WYMIENNIKOWNIA  dla Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego  | 2014
* Warsztaty w ramach wydarzenia BIORÓŻNORODNOŚĆ – POZNAJ BY ZACHOWAĆ organizowanego przez Centrum Informacji Edukacji Ekologicznej | 2014
* Animacje i warsztaty w ramach wydarzenia MYŚLIWSKIE SMAKI w Piszu | 2014
* Warsztaty PIECZENIA CHLEBA i ROZDAWANIE ZAKWASU w ramach wydarzenia Jesienny bazar SLOW YOUR LIFE w Warszawie | 2014
* Wykład dla mam na MAMYFESTIWAL w Gdyni | 2014
* 15 lekcji dla dzieci w Szkołach Podstawowych i Przedszkolach | 2013 -2014