Warsztaty

W sezonie jesienno-zimowym  zapraszam na kolejny cykl warsztatów – szczegóły poniżej …
a dokładne terminy sprawdź w  SPRAWY  BIEŻĄCE  !!!
Na dobry początek polecam:
WARSZTAT -  Z. S. R. R.
forma: teoria i degustacja  | czas: 4 godziny
Ten warsztat proponuję na początek jako PODSTAWA, gdyż jest dobrym wstępem do:
rozważań o naturalnym odżywianiu, do kolejnych warsztatów, własnych poszukiwań i eksperymentów …

Marchewkowe warsztaty  to opowieści o tym, że naturalne odżywianie jest proste, smaczne i najzdrowsze. Kuchenne historie okraszone garścią praktycznych porad i przykładów. Prosty przepis jak świadomie nakarmić ciało a nawet zyskać spokój duszy.
Warsztat  o czterech, prostych zasadach naturalnego żywienia, których skrót da się zapisać  jako Z. S. R. R. !
Można by powiedzieć, że mowa o nowym mocarstwie zdrowego żywienia.
Co kryje się pod poszczególnymi literkami?
Z jak żywość ZRÓWNOWAŻONA
•  O tym, że im krótszą drogę pokona nasz obiad zanim trafi z polana talerz, tym większa jego naturalna biologiczna siła witalna,
•  O jedzeniu wyprodukowanym i przetworzonym z troską  o równowagę ekologiczną ekosystemu,
•  O pułapkach producentów żywności jak produkt do picia UHT, miks tłuszczów, brązowym cukrze i napoju mineralnym, etc.
S czyli jedzmy SEZONOWO
• Matka Natura karmi nas sezonowo. Wiosną ożywiają nas nowalijki, gorąco lata pomagają nam przetrwać soczyste owoce i kruche sałaty,  jesień syci nas słodkimi gruszami, a zimą energii dodają nam orzechy…
• I gdyby Matka Natura chciała byśmy zimą jedli truskawki, to dałaby im tak grubą skórę, jaką cieszy się dynia.
R czyli jedzmy REGIONALNIE
• Cudze chwalicie, swojego nie znacie… Pamiętaj o produktach typowych i tradycyjnych dla naszego regionu, jak sery oscypkowe czy korycińskie, jajka od zielononóżki, stare odmiany jabłek i warzyw, oleje lniane, rzepakowe …
•  Wspierasz lokalny rozwój -  tutaj zostają Twoje pieniądze i dzięki temu mogą rozwijać się lokalne przedsiębiorstwa działające w harmonii z naturą.
R czyli jedzmy REGULARNIE
• „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi”
•  czy nasze żołądki uwielbiają rutynę ?

W menu warsztatów między innymi:
W między czasie będziemy poznamy mało znane i stare odmiany warzyw i owoców (w zależności od sezonu np. topinambur, skorzonera, pasternak, jarmuż, etc.), poznamy stare odmiany zbóż (płaskurka, samopsza, kamut, etc. )
Skrypt: zawiera tabelę produktów Zrównoważonych (jak najmniej przetworzonych); Sezonowy i Regionalny Kalendarz Warzyw i Owoców, diagram naszego Biologicznego Zegara, kontakty do bezpośrednich producentów naturalnej żywności, dystrybutorów, sklepów, etc., rabaty na zakupu w wybranych sklepach i punktach.
Koszt: 120 zł lub 100 zł gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat na 5 dni przed terminem.

Uwaga: w terminie 28 listopada warsztat będzie realizowany w Ełku przy współpracy z Centrum Edukacji Ekologicznej. Wstęp wolny !!! Obowiązują zapisy telefonicznie  87/610 16 24 lub mailowo: e.sigiel@cee.elk.pl
_________________________________________________________________________
a potem do wyboru do koloru 

WARSZTAT    PASTY I SMAROWIDŁA KANAPKOWE
forma: teoria + degustacja   |    czas trwania: 3 godziny
O chlebie mówi się, że jest najstarszym fast food’em świata. W kuchni naszej prababci był przegryzką do dania głównego, np. zupy a dziś w formie kanapki jest podstawą niektórych dań i posiłków. Kanapka jest najczęstszą propozycją na śniadanie i kolację; oraz na wynos na drugie śniadanie, jako przekąska w podróży, możemy ją też znaleźć w piknikowym koszyku. A najprostszy przepis na kanapkę to chleb + masło + wędlina lub ser. Czasami dodajemy jakieś warzywo jak sałatę, pomidor czy ogórek. Czy można pokusić się o coś więcej? I stworzyć dodatek niebanalny, zdrowy i smaczny?
Ciekawskich i głodnych nowych smaków zapraszam na warsztaty.
Warsztat składa się z części teoretycznej, gdzie:
* opowiemy o podstawie zdrowej kanapki, czyli chlebie – na co zwrócić uwagę kupując pieczywo
* zrobimy przegląd produktów, które mogą posłużyć, jako składnik pasty czy smarowidła
a w części praktycznej:
* oraz 5 różnych past / smarowideł
* zrobimy masło w drewnianej dzieży
Każdy uczestnik warsztatów otrzyma SKRYPT (w formie elektronicznej), który zawiera:
* oraz przepisy na przygotowywane w czasie warsztatów potrawy
* oraz linki do ciekawych blogów i stron z przepisami na pasty i smarowidła
Koszt: 120 zł lub 100  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat na 5 dni przed terminem
UWAGA: w terminie 24 października 2015  warsztat będzie realizowany w Ełku w ramach projektu Marchewka: Rewolucja – MAZURSKA AKADEMIA ZDROWEGO ODŻYWIANIA I STYLU ŻYCIA.
Dzięki dofinansowaniu Miasta Ełk koszt warsztatu wynosi 36 zł

______________________________________________________________________

WARSZTAT    ŚWIADOME ODŻYWIANIE
forma: teoria + degustacja   |    czas trwania: 4 godziny
Teoretyczny zakres tego warsztatu jest ułożony tak, by móc samodzielnie znaleźć dla siebie jak najbardziej odpowiednią dietę – obrać kierunek a nawet obszar, w którym powinniśmy się poruszać bez zbędnych przeszkód i wątpliwości. By wchodząc do kuchni nie prześladowała nas myśl „ żeby tylko nie zjeść czegoś co mi zaszkodzi”.
Co jakiś czas, ktoś usilnie próbuje nas przekonać, że oto nareszcie jest „dieta cud” – dobra dla wszystkich bez względu na wiek, płeć, rodzaj wykonywanej pracy czy miejsce zamieszkania. Jednak co pasuje jednemu, drugiemu może „odbić się czkawką”. Ten warsztat ma was nauczyć obserwować i poznawać samego siebie na podstawowym poziomie. Pobudzić Waszą świadomość. Zaczniemy od określenia naszego TYPU / KONSTYTUCJI -  dla porównania w tradycji europejskiej, chińskiej i ajurwedyjskiej. A potem będziemy „dopasowywać” nasze menu. Będzie też trochę matematyki, fizyki, technologii i statystyki w kuchni, ale również magii, astrologii i przesądów. Są tacy, którzy lubią wiedzieć ile ? czego ? i jak ? Są też i tacy, którzy wolą wszystko robić „na oko”. Ten warsztat powinien zadowolić i jednych i drugich.
Między innymi opowiemy o:
- stanie RÓWNOWAGI w ciele, jako gwarancji zdrowia oraz o nierównowadze wyrażonej nadmiarem lub niedoborem,
- TERMICE produktów żywieniowych
- TECHNIKI GOTOWANIA w zależności od konstytucji człowieka i pory roku
- KORZYSTNE I NIEKORZYSTNE POŁĄCZENIA produktów żywieniowych,
- o ŻYCIOWEJ ENERGII pożywienia,
- UWAŻNOŚCI podczas jedzenia, bo każdy kęs ma znaczenie
Jak również przedstawimy:
- piramidy i talerze zdrowego odżywiania – czyli ile czego powinniśmy jeść,
- zioła i przyprawy – ważny punkt w naszym menu,
- zaplecze kuchenne (garnki, patelnie i inne urządzenia- niezbędne minimum)
- co i jak przechowywać ( przechowywanie długoterminowe i krótkoterminowe)
- uwaga na żywność, która stała się trucizną – produkty anty-odżywcze

*Znaczna część merytoryczna tego warsztatu ma oparcie w TMC (Tradycyjna Medycyna Chińska).
Każdy uczestnik warsztatów otrzyma SKRYPT, który zawiera:
- zestaw informacji podawanych w trakcie warsztatów – tabele, diagramy i opisy,
- sezonowy i regionalny kalendarz warzyw i owoców,
- opis około 30 przypraw – właściwości i zastosowanie
- bazę kontaktów do wybranych lokalnych i ogólnopolskich producentów, dystrybutorów dobrej  i naturalnej żywności
Koszt: 150 zł lub 120  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat na 5 dni przed terminem
______________________________________________________________________
WARSZTAT        WIOSNA – ZASADY GRY OD KUCHNI  
forma: teoria + praktyka  | czas trwania: 4 godziny
Wiosna to czas ekspansji i wzrostu. Eksplozja SIŁY, której nic nie jest w stanie powstrzymać.
Zgodnie z niezmiennymi prawami natury, to również czas wybudzania się i Naszej siły życiowej.
Tak jak najmniejsza roślinka po długiej zimie, tak i My wzrastajmy ku słońcu otwierając się na nowe i realizujmy to, co zaplanowaliśmy zimą. Pomoże nam w tym odpowiednia dieta …
O czym opowiemy na warsztatach ?
Zaczniemy od krótkiej charakterystyki WIOSNY, stworzymy w ten sposób obraz tej pory roku na kilku płaszczyznach.
A potem słów kilka o:
- PRZEDWIOŚNIU czyli wyjątkowym czasie poprzedzającym wiosnę,
- NASZA SPIŻARNIA WIOSNĄ czyli przegląd warzyw, owoców, ziaren, nasion, strączków, roślin dziko rosnących, etc. dostępnych o tej porze roku w naszym regionie,
- ZASADY komponowania i gotowania wiosennych potraw,
- NOWALIJKI – czyli dlaczego ogórek i pomidor jest do nich zaliczany ? czy w naszych czasach więcej z nich szkody czy pożytku? Co tak naprawdę jest nowalijką?
- SMAKI WIOSNY i ich oddziaływanie na nasz organizm
Jak również tematy około kulinarne:
- Wiosna to dobry czas na OCZYSZCZANIE ORGANIZMU. Propozycja kilku kuracji o różnym stopniu zaawansowania.
- WIOSENNE INFEKCJE – lecznicze potrawy na częste problemy zdrowotne tego okresu jak kaszel, katar, przeziębienie, etc. Trafne rozpoznawanie przyczyn infekcji i umiejętne dobieranie domowych receptur i metod leczenia.
- WIOSENNE PRZESILENIE – czyli dlaczego brak mi sił, gdy w koło natura tryska energią ?

W części praktycznej warsztatu przygotujemy kilka wiosennych potraw, również tych sprzyjających oczyszczaniu organizmu.

Każdy uczestnik warsztatów otrzyma SKRYPT, który zawiera:
- informacje teoretyczne
- oraz przepisy na przygotowywane w czasie warsztatów potrawy.
Koszt: 150 zł lub 120  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat na 5 dni przed terminem
______________________________________________________________________
WARSZTAT   ZDROWE BO SŁODKIE !
forma: teoria + praktyka   |     czas : 4  godziny
Dość kontrowersyjny temat, kiedy w koło dietetycy głoszą hasła, że biały cukier to „biała śmierć”. Brzmi dość groźnie, czy więc możliwe jest by słodycze mogły być zdrowe ?
Tak, jeśli skorzystamy z wielu alternatyw dla białego rafinowanego cukru – w czasie warsztatów poznamy i zdegustujemy kilka z nich jak zbożowe słody, syropy owocowe czy brzozowy cukier jak również najsłodszą roślinę świata. Słodki, to wśród wszystkich smaków ten najbardziej popularny. Uwielbiają go dzieci – jest niemalże symbolem beztroskiego dzieciństwa, ale również wśród dorosłych znajdziemy jego wielu amatorów często wręcz uzależnionych.  W części teoretycznej opowiemy o pułapkach „słodkiego białego szaleństwa” ale również o fenomenie smaku słodkiego naturalnego jako pierwszego i najważniejszego smaku w naszej diecie niezbędnego do budowania i zachowania zdrowia …
Uwaga: nie jest to warsztat pieczenia ciast i przygotowywania wykwintnych deserów z wykorzystaniem zaawansowanych urządzeń kuchennych !
To warsztat odkrywania naturalnego smaku słodkiego i komponowania słodkich potraw, które służą naszemu zdrowiu.
W menu warsztatów między innymi:
•proste i szybkie codzienne desery
•koktajle i słodkie napoje
•słodkie potrawy na bazie warzyw
•desery zbożowe – wzmacniające nasz układ trawienny
•deser na wynos czyli deser w słoiku
Skrypt:
zestawienie słodkich alternatyw z opisem ich zdrowotnych właściwości, garść porad jak „uzdrowić” klasyczne słodycze wykorzystując zdrowe zamienniki białego cukru, przepisy na słodkie potrawy przygotowywane w czasie warsztatów,
Koszt: 150 zł lub 120  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat na 5 dni przed terminem
______________________________________________________________________
WARSZTAT
CHLEB Z MASŁEM czyli PIECZENIE  CHLEBA I CIAST  NA  ZAKWASIE
oraz UBIJANIE MASŁA
forma: teoria + praktyka+ degustacja      |     czas : 4  godziny
Kromka chleba z masłem … nic więcej nie trzeba, zwłaszcza jeśli chleb upieczemy na zakwasie a masło ubijemy w maselnicy.
W programie warsztatów – od ziarenka do bochenka … czyli słów kilka o:
• ZBOŻACH – z których możemy pozyskać mąkę, o ich właściwościach,
• MĄCE – o TYPach mąki – od białej do razowej oraz mąkach bezglutenowych,
• Psychologia ZAKWASU – genialne dzieło przypadku! – o jego właściwościach, wymaganiach, zależnościach…
• najprostszy przepis na chleb mąka + woda + zakwas + sól = chleb, oraz kilka innych wariantów,
a potem:
• o dodatkach do chleba – do wyboru do koloru,
• w czym upiec chleb ? – przegląd foremek od blaszanych, glinianych, żeliwnych po szklane,
• przechowywanie chleba,
oraz dodatkowo
• o słodkich wypiekach na zakwasie czyli sztuka wypiekania ciast bez drożdży, proszku czy sody.
Co się będzie działo na warsztatach:
W czasie warsztatów nauczymy się wyrabiać ciasto na chleb, dlatego trzeba ze sobą przynieść miskę (np. plastikową) i foremkę na chleb oraz kuchenny fartuszek. Wyrobione i przełożone do foremki ciasto chlebowe będzie można upiec już w domu po powrocie z warsztatów. Każdy uczestnik warsztatów otrzyma swoją porcję żytniego zakwasu na pierwszy domowy wypiek. Zrobimy również masło ubijając śmietanę w drewnianej maselnicy.
W menu warsztatów między innymi:
Kilka rodzajów domowego chleba na zakwasie ze świeżym masłem oraz ciasto na zakwasie.
Skrypt: zawiera ogólną instrukcję pieczenia chleba w dwóch wariantach godzinowych dostosowanych do rytmu dnia osób pracujących, obrazkową instrukcję pieczenia chleba oraz przepisy na chleby w różnych wariantach, przepis na ciasto na zakwasie.
Koszt: 150 zł lub 120  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat na 5 dni przed terminem.
UWAGA: w terminie 14 listopada 2015  warsztat będzie realizowany w Ełku w ramach projektu Marchewka: Rewolucja – MAZURSKA AKADEMIA ZDROWEGO ODŻYWIANIA I STYLU ŻYCIA. Dzięki dofinansowaniu Miasta Ełk koszt warsztatu wynosi 36 zł
______________________________________________________________________
WARSZTAT  –  GOTOWANIE WEDŁUG 5 PRZEMIAN – ZUPY SEZONOWE
forma: krótki wstęp teoretyczny i dużo wspólnego gotowania     |   czas: 4 godziny
Co się będzie działo na warsztatach:
„Ponieważ zupa wstępem jest do każdego obiadu, i służy poniekąd na przysposobienie żołądka do przyjęcia innych pokarmów, powinna być starannie i zdrowo przyrządzona,  a tak zastosowana do mających po niej nastąpić potraw, aby zaostrzyła apetyt i pomagała w trawieniu”  tak pisze Kucharka Litewska z 1913 roku.
To jest warsztat gotowania prostych codziennych zup  – dodatkowo przepisy są rozpisane według zasad 5 Przemian. Receptury na zupy są oparte na sezonowych produktach, tak by jak najlepiej służyły naszemu zdrowiu  jesienią i za chwilę w zimowym czasie. Wspólne gotowanie jest poprzedzone merytorycznym wstępem do Teorii 5 Przemian, który przedstawimy w prosty i obrazowy sposób posiłkując się tabelami i diagramami. Podpowiemy jak przygotować sobie „kuchenne pomoce” dla ułatwienia codziennego gotowania według zasad 5 Przemian.
Ten warsztat to również sztuka gotowania bez kostki rosołowej  i ziarenek smaku, ale za to z całym bogactwem ziół i naturalnych przypraw.
W menu warsztatów między innymi:
- 4 jesienne i zimowe zupy
Skrypt:  zawiera diagram gotowania zup według 5 Przemian, podstawy Teorii  5 Przemian, zestaw przepisów na 7 zup (na każdy dzień tygodnia), opis 30 ziół i przypraw kuchennych, które świetnie zastępują dodatki typu Wegeta.
Koszt:  150 zł  lub  120 zł  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat na 5 dni przed terminem
_________________________________________________________________________
WARSZTAT  – DOMOWE PROBIOTYKI – czyli wariacje na temat kiszonek !

forma: krótki wstęp teoretyczny i dużo wspólnego gotowania     |   czas: 4 godziny
Chyba każdy zna kiszoną kapustę i ogórki. Ale nie wszyscy wiedzą, że kiszeniu (fermentacji mlekowej) można poddać całą gamę warzyw, zbóż, owoców a nawet jajka. Kiszenie czyli kwaśnienie jadła to słowiański sposób na konserwowanie żywności, który nadaje nowe smaki, dodatkowe wartości odżywczych ale przede wszystkim właściwości prozdrowotne. Produkty takie są bogate w dobre bakterie – znane pod nazwą Lactobacillus, które dbają o naszą florę jelitową, sprzyjają wytwarzaniu witaminy B12 i zwalczają bakterie gnilne w układzie pokarmowym… Sprawne jelita to pierwszy i najważniejszy krok do zdrowia!
Modne diety i krzykliwe reklamy proponują nam całą gamę suplementów probiotycznych a tym czasem domowe kiszonki to nasze naturalne, proste i tanie probiotyki. Jako codzienny dodatek do posiłków to najlepsza profilaktyka oraz część kuracji oczyszczających organizm oraz diet odchudzających.
W czasie warsztatów poznamy kilka metod kiszenia warzyw, owoców i zbóż oraz przygotujemy sezonową i lokalną wersję kiszonki Kim Chi, którą w słoiczku każdy zabierze do domu.
W menu warsztatów między innymi:
Przygotujemy dania oparte na popularnych, sezonowych i regionalnych produktach -
- zupa zakwaszana sokiem z białych warzyw korzeniowych
- kotleciki z ukiszonego owsa
- surówka z kiszonymi buraczkami
- warzywa na ostro i kwaśno czyli lokalna wersja Kim Chi
- budyń na bazie ukiszonego mleka owsianego
- probiotyczny sos majonezowy
- ciasto na zakwasie
Skrypt:  zawiera receptury na domowe kiszonki, przepisy na potrawy przygotowywane w czasie warsztatów oraz ich różne warianty, „starter – czyli bakterie lactobacillus”  do samodzielnego kiszenia w domu.
Koszt:  150 zł  lub  120 zł  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat na 5 dni przed terminem
________________________________________________________________________
WARSZTAT   – KULINARNE SPOTKANIE Z MARCHEWKĄ I ROLNIKIEM JABŁUSZKO – warsztat dla dzieci i rodziców.

forma: krótki wstęp teoretyczny i dużo wspólnego gotowania     |   czas: 4 godziny
Kulinarne spotkanie z Marchewką i Rolnikiem Jabłuszko w czasie którego:
• zabawimy się w małego młynarza – Rolnik Jabłuszko opowie o zbożach i wspólnie z dziećmi zmieli ziarna na pełnoziarnistą mąkę i płatki.
• a potem z tych składników Pani Marchewka upiecze z dziećmi smaczne przekąski.
• spróbujemy również jak smakuje domowy chleb i ubijemy masło w drewnianej maselnicy.
• przygotowując deser poznamy wiele słodkich dodatków, którymi możemy zastąpić biały cukier.
• sprawdzimy też jakie zioła rosną w ogródku, jakie na parapecie a jakie na łące. Opowiemy sobie między innymi o rumianku – dobrym ziółku na trawienie, pokrzywie – co krzepi i daje siłę, mięcie – która ukoi przejedzony brzuszek , etc.  Każde ziółka będzie można zobaczyć (susz oraz obrazek), powąchać i spróbować jak smakują zaparzone jako herbatka.
W trakcie warsztatów rodzice będą czynnie uczestniczyć jako pomocnicy małych kucharzy.
Warsztat jest przeznaczony dla dzieci w wieku  6 – 11 lat.
Warsztat od strony kulinarnej poprowadzi Pani Marchewka – Małgorzata Meller oraz Rolnik Jabłuszko – Wiktor Malinowski ( aktor i animator )
W menu warsztatów między innymi:
- domowy chleb na zakwasie
- domowej roboty masło
- kruche ziołowe paluszki
- deser – owoce zapiekane pod kruszonką
- kulki mocy
- ziołowe drinki
Skrypt:  zawiera przepisy na potrawy przygotowywane przez dzieci
Koszt:
UWAGA ten warsztat jest dofinansowany przez Miasto Gdańsk ! Dla osób, które są mieszkańcami Gdańska koszt udziału w tym warsztacie wynosi:  dorosły + jedno dziecko 40 zł  | dorosły + dwoje dzieci 60 zł
Dla osób spoza Gdańska koszt: dorosły + jedno dziecko 80 zł | dorosły + dwoje dzieci 100 zł
_________________________________________________________________________
WARSZTAT   – ŚNIADANIA I PORANNE RYTUAŁY  …

forma: krótki wstęp teoretyczny i dużo wspólnego gotowania     |   czas: 4 godziny
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Powinien być prosty, ciepły i wilgotny ! Najlepiej sprawdzają się różnego rodzaju zbożanki – jak OWSIANKA, która obecnie przeżywa wielki renesans i w wielkim stylu wraca na nasze stoły.
Sami zrobimy płatki owsiane z ekologicznych ziaren owsa by poznać różnicę między tymi świeżo mielonymi a tymi, które możemy zakupić w sklepie… Następnie wykorzystując szeroką gamę sezonowych dodatków przygotujemy owsiankę w różnych wariantach – wersję na dzień powszedni i od święta, na słodko i na wytrawnie …
Poznamy również sekrety gotowania najzdrowszej polskiej kaszy JAGLANEJ.
A do tego garść informacji o porannych rytuałach wpisanych w nasz biologiczny zegar …  czyli od czego zacząć dzień!
W menu warsztatów między innymi:
* KRÓLOWA OWSIANKA oraz JAGLANKA – w różnych wariantach
* poranne drinki
Skrypt:  zawiera zbiór informacji o zbożach oraz przepisy na potrawy przygotowywane w czasie warsztatów oraz ich różne warianty,
Koszt:  150 zł lub  120 zł  gdy zapiszesz się i opłacisz warsztat na 5 dni przed terminem.
___________________________________________________________________________
INFORMACJE DODATKOWE:

ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA !!!
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub miejsca warsztatów.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Produkty z jakich gotujemy: NA WSZYSTKICH WARSZTATACH KORZYSTAMY Z PRODUKTÓW NATURALNYCH, EKOLOGICZNYCH, SEZONOWYCH I REGIONALNYCH !
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _
WSKAZÓWKI TEORETYCZNE SĄ DO ZASTOSOWANIA NIEMALŻE W KAŻDEJ Z DIET  (np. zarówno mięsnej jak i bez mięsnej). Dania przygotowywane w czasie warsztatów są również dostosowane dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
WAŻNA INFORMACJA – warsztaty realizowane w ramach projektu Marchewka: Rewolucja to propozycja dla osób, które zgadzają się z teorią, że jedzenie, które spożywamy na co dzień ma wpływ na nasze zdrowie. Potrawy przygotowywane w czasie warsztatów są proste i łatwe w przygotowaniu, ponieważ przede wszystkim mają służyć naszemu zdrowiu. Również do ich przygotowania wykorzystujemy podstawowe sprzęty kuchenne. Te warsztaty popularyzują naturalne i zdrowe odżywianie w stylu STAREJ KUCHNI, takiej jak u naszych Babć i Prababć – które, przygotowywały potrawy z lokalnych i sezonowych składników, zależnie od zachodzących zmian w przyrodzie, szukając w ten sposób dynamicznej równowagi pozwalającej zachować zdrowie. Nie są to wiec warsztaty stricte kulinarne, gastronomiczne ani nauki gotowania od podstaw.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Koszt warsztatów:
* Czasami warsztaty realizowane są w ramach grantów, wówczas ich koszt jest niższy. Taka informacja znajduje się zawsze pod opisem warsztatu.
*Jeżeli bardzo chcesz wziąć udział w warsztatach, ale koszt jest dla Ciebie zbyt duży, napisz, zobaczymy co da się zrobić …
________________________________________
Warsztaty realizowane w Gdańsku odbywają się w  szkole jogi Kamili Świąder Joga-Trójmiasto
Adres: ul. Do Studzienki 51,  Gdańsk /Wrzeszcz
Warsztaty realizowane w Ełku odbywają się w Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku , ul. Parkowa 12

Informacje i zgłoszenia:  Małgorzata Meller, tel. 506 023 906, mmeller@tlen.pl,    www.facebook.com/marchewkowarewolucja
www.marchewka-rewolucja.pl

NAJBLIŻSZY TERMIN SPRAWDŹ W ZAKŁADCE SPRAWY  BIEŻĄCE  !!!