Marchewkowa edukacja

WARSZTATY – LEKCJE W SZKOŁACH

Marchewkowe warsztaty dla najmłodszych
- przedszkolaków i uczniów klas I – V   Szkół Podstawowych

PROPOZYCJA  I
Spotkanie z Panią Marchewką i Rolnikiem  Jabłuszko
Co robimy ? Kształtujemy zdrowe nawyki żywieniowe, które przekładają się również na ochronę środowiska naturalnego.
Grupa wiekowa:
• Przedszkolaki od 4 lat
• Klasy I-V Szkoły Podstawowe
Lekcja trwa 1,5 godziny zegarowej
Ilość osób – jedna klasa +/- do 25 osób
Koszt: 250 zł ( w tym produkty )
Warsztaty poprowadzą: Pani Marchewka – Małgorzata Meller i Rolnik Jabłuszko – Wiktor Malinowski  – edukatorzy w dziedzinie zdrowego żywienia i animatorzy działań społeczno – artystycznych dla dzieci, młodzieży  i dorosłych. Prowadzący występują w kostiumach.

DZIAŁANIA I ANIMACJE:
• „niezłe ziółka”
Przegląd przydrożnych roślin, które można spotkać w czasie spaceru po lesie czy łące a nawet w mieście. Dzieci poznają rumianek, pokrzywa, mlecz, miętę, nagietki, owoc jarzębiny, etc. Ziółka zaparzymy i będziemy popijać jako propozycja zdrowego i codziennego napoju, który również można zabrać ze sobą do szkoły zamiast soczków w kartonikach czy puszki. Razem skomponujemy tzw. „szalony miks”
• mały młynarz
Dzieci poznają różne odmiany zbóż, które zajmują najwięcej miejsca w Piramidzie Zdrowego Odżywiania. Zobaczą jak powstają płatki np. owsiane na poranną owsiankę… Tu do dyspozycji dzieci będzie ręczny młynek do robienia płatków – dzieci same zmielą zboże na płatki.  Ale ciężkiej pracy w młynie to nie koniec, ponieważ dzieciaki zrobią jeszcze mąkę pełnoziarnistą
• masło maślane
Do rąk dzieci oddamy drewnianą dzieżę o raz litr śmietany z której dzieci same zrobią masło. To również ciężka praca ale też bardzo magiczna – bo przemienia śmietanę w masło. Jak to się dzieje ? Najlepiej jest przekonać się na własne oczy !

Na koniec degustacja domowego chleba pełnoziarnistego pieczonego na zakwasie z prawdziwym wiejskim masłem, które dzieci same zrobią.

A po degustacji trzeba posprzątać – wszystkie śmieci posegregować do odpowiednich koszy a odpadki organiczne wyrzucić na kompost ( na zajęcia przynosimy specjalne wiaderko do kompostowania odpadków organicznych w warunkach miejskich).
Dla rodziców jest przygotowany skrypt – opisujący co się będzie działo na warsztatach plus garść porad o zdrowym odżywianiu najmłodszych. Skrypt zostanie przesłany mailem na adres nauczyciela do dalszego rozpowszechniania.
Przed rozpoczęciem zajęć prosimy o informację czy któreś z dzieci jest na coś uczulone !!!
_____________________________________________________________________
PROPOZYCJA II
Warsztaty kulinarne – Kulki mocy czyli zdrowe i słodkie słodycze.  Czy to możliwe ?
Co robimy ? Kształtujemy zdrowe nawyki żywieniowe, które przekładają się również na ochronę środowiska naturalnego.
Grupa wiekowa:
• Przedszkolaki od 4 lat
• Klasy I-V Szkoły Podstawowe
Lekcja trwa 1,5 godziny zegarowej
Ilość osób – jedna klasa +/- do 25 osób
Koszt: 280 zł ( w tym produkty )
Dwóch prowadzących: Pani Marchewka – Małgorzata Meller i Rolnik Jabłuszko – Wiktor Malinowski  – edukatorzy w dziedzinie zdrowego żywienia i animatorzy działań społeczno – artystycznych dla dzieci, młodzieży  i dorosłych. Prowadzący występują w kostiumach.

DZIAŁANIA I ANIMACJE:
Razem z dziećmi przygotowujemy zdrowe i słodkie słodycze – jako alternatywa dla tych oferowanych przez sklepy – pełne białego cukru, sztucznych dodatków i barwników oraz zapakowanych w kolorowe plastikowe opakowania tworzące góry śmieci.
Jakie to słodycze ? KULKI MOCY
Bazą do przygotowania tych kulek są płatki owsiane – które dzieci same zrobią na ręcznym młynku do mielenia zbóż. Potem czeka nas cała gama dodatków jak bakalie niesiarkowane, pestki słonecznika, migdały, wiórki kokosowe, kakao, karob, orzechy, jagody goji, etc. Wszystkie składniki są naturalne i ekologiczne. Słodyczy dodadzą nam syropy zbożowe – ryżowy, kukurydziany, jęczmienny czyli  nierafinowane i bogate w składniki mineralne naturalne słodziki.

Przygotowanie kulek to świetna zabawa dla dzieci, ponieważ to:
• odkrywanie nowych smaków jak również zaskoczenie znanymi smakami np. czy na pewno prawdziwe kakao jest słodkie?
• samodzielne komponowanie składników kulek, dobieranie smaków i kolorów
• ugniatanie, ściskanie, lepienie i oblizywanie palców.

Na warsztatach mile widziani są rodzice w charakterze pomocników kuchennych.
A po degustacji trzeba posprzątać – wszystkie śmieci posegregować do odpowiednich koszy a odpadki organiczne wyrzucić na kompost ( na zajęcia przynosimy specjalne wiaderko do kompostowania odpadków organicznych w warunkach miejskich).

Dzieci otrzymają przepis na przygotowanie kulek, by potem razem z rodzicami mogły przygotowywać je w domu.
Takie kulki można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Są świetną propozycją deseru – energetycznej przekąski do szkoły, pracy czy na piknik.
Przed rozpoczęciem zajęć prosimy o informację czy któreś z dzieci jest na coś uczulone !!!

Warsztaty poprowadzą:
Pani Marchewka – Małgorzata Meller popularyzatorka zdrowego i naturalnego odżywiania, realizuje projekt Marchewka: Rewolucja
Rolnik Jabłuszko – Wiktor Malinowski  – aktor, animator działań społeczno – artystycznych, twórca Teatru Delikates

Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie Społeczno-Artystyczne KULTYWATOR
Możliwość wystawienia rachunku.

Warsztaty będą realizowane od lutego 2015 roku w różnych miastach.
Zgłoszenia mailowe lub telefoniczne przyjmuje Małgorzata Meller tel. 506 023 906, mmeller@tlen.pl,
_________________________________________________________________________