Niczego chyba nie pragniemy bardziej niż uchwycenia letniej sielanki i zachowania jej zapasu na późniejsze, zimowe miesiące. Tak się składa, że dzięki gruszkowym przetworom jest to możliwe. Gruszki są wspaniałymi owocami, przywodzącymi na myśl letnią beztroskę. Gdy przyrządzimy gruszki w zalewie, będą one miękkie, soczyste i pełne zrównoważonej słodyczy. Zimą bardzo potrzebujemy tego typu otulających zmysły przekąsek. A gruszki te świetnie nadają się zarówno do jedzenia w pojedynkę, jak też do wszelkiego rodzaju domowych wypieków, takich jak tarty, ciasta drożdżowe, czy aromatyczne babeczki.

Składniki na gruszki w zalewie

Do przygotowania gruszek w słoiki, potrzebne nam są przede wszystkim – nic w tym zaskakującego – gruszki. Są one w końcu głównym bohaterem tego przepisu i prawie nic więcej im nie potrzeba, by smakować obłędnie. Gruszki najlepiej wybrać twardsze, mogą być jeszcze nie do końca dojrzałe. Do towarzystwa owocom tym przyda się cukier (po 4 łyżki na litrowy słoik) oraz ewentualnie goździki – po kilka sztuk na każdy słoik.

Przyrządzenie gruszek

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki oraz pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie należy wyparzyć słoiki i umieścić w nich pokrojone owoce. Teraz czas na umieszczenie w słoikach goździków (opcjonalnie) oraz cukru. Przedostatnim krokiem jest zalanie słoików zimną wodą. Na tym etapie należy też pozakręcać wieczka. Ostatnie, co musimy zrobić, to dokonać pasteryzacji. Polega ona na zagotowaniu wody w garnku, w którym na ściereczce umieściliśmy słoiki z gruszkami. Gotowanie ma potrwać około 20 minut. Nasze gruszki są już gotowe i mogą w spiżarni oczekiwać zimy.