Klasyczna zupa pomidorowa to jedna z najczęściej przyrządzanych zup w polskiej kuchni. Jest pyszna, pożywna i aromatyczna, przygotowywana z soczystych pomidorów. To zupa, która wręcz pachnie latem i zachęca do smakowitych wspomnień. I chociaż wiele osób należy do zdecydowanych miłośników popularnej pomidorówki, to jednak istnieje znaczna grupa ludzi, którzy nie przepadają za tą zupą. Jak to możliwe? Niestety, pomidorową często kojarzymy również z tanimi zupami kiepskiej jakości z barów czy pracowniczych stołówek. Tam często przyrządzana była z niezbyt smacznych koncentratów czy przecierów. Kluczem do dobrego smaku zupy pomidorowej są zaś odpowiednio dobrane i wysokojakościowe składniki. Tak przygotowana pomidorówka na pewno posmakuje każdemu. Jest zupą raczej łatwą w przygotowaniu, możemy też przygotować ją wcześniej i po prostu odgrzać, kiedy tylko mamy ochotę. Standardowy przepis na zupę pomidorową znają wszyscy, warto jednak nieco go “odświeżyć” i podać zupę w innej wersji. Pomidorówka z groszkiem i ziołami to właśnie nieco inny wariant klasycznej zupy. Do jej przygotowania dodamy także zielony groszek a świeże zioła nadadzą pomidorowej znakomitego aromatu.
Składniki
Przygotowujemy trzy litry wody, podwójny filet z kurczaka, 150 g zielonego groszku (może być mrożony), marchewkę, 100 g makaronu, kostkę rosołową, po łyżeczce pieprzu i przyprawy uniwersalnej, trzy liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, cztery łyżki koncentratu pomidorowego i natkę pietruszki.
Przygotowanie
Zacznij od wlania wody do dużego garnka. Wrzuć filet z kurczaka, ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj kostkę rosołową. Gotuj przez dziesięć minut na średnim ogniu a następnie wsyp mrożony groszek. W tym czasie obierz i pokrój marchewkę, wrzuć ją do zupy. Gotuj przez kolejne dziesięć minut a później wrzuć makaron. Wlej koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze pięć do dziesięciu minut, aż do momentu gdy marchewka i makaron będą miękkie. Zupę możesz podać z natką pietruszki, możesz też posypać ulubionymi ziołami.
Najnowsze komentarze