Coraz więcej osób podczas planowania domowych przyjęć dochodzi do wniosku, że samodzielne przygotowywanie całego jedzenia jest ponad ich siły. I trudno się dziwić! Nie chodzi bowiem jedynie o czas spędzony w kuchni, lecz również o wiele godzin planowania i robienia zakupów. A przecież trzeba jeszcze przygotować dom (lub ogród, jeżeli to tam odbędzie się uroczystość), no i oczywiście siebie! Catering na imprezy jest w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem, przemyśl jednak dokładnie, co powinno się znaleźć w menu.

 

Szczegółowy rozkład jadłospisu będzie zależał przede wszystkim od tego, o której godzinie rozpocznie się Twoje przyjęcie, jednak kilka elementów jest stałych. Przede wszystkim gości warto przywitać lekkim poczęstunkiem już na samym początku, jednak nie powinno to być nic zbyt treściwego, lecz na przykład zupa lub niewielka przystawka. Danie główne musi ich zdecydowanie nasycić, jednak unikaj potraw zbyt tłustych – po nich Twoi goście mogą poczuć się źle. W parze z głównym daniem powinien iść słodki poczęstunek, lecz to nie koniec – po deserze na stole powinny pojawić się przekąski i zakąski, zarówno ciepłe, jak i zimne, którymi goście będą mogli raczyć się do samego końca imprezy.