Każda gospodyni domowa wie jak cennym warzywem jest cukinia. Cukinię bardzo łatwo uprawiać w przydomowych ogródkach. Nie ma zbyt wielkich wymagań glebowych. Nie potrzebuje również nawożenia i jest odporna na zarazy.
tarta cukiniowa – tarciuch
Cukinię można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Wiele osób uwielbia danie jakim jest tarciuch. Tarciuchy przyrządza się z startej cukinii wymieszanej z jajkiem oraz mąką. Placki smaży się na oleju aż do zrumienienia. Bardzo popularnym daniem jest również tarta cukiniowa. Słone tarty stanowią wspaniałą przekąskę. Najpierw przygotujmy spód z ciasta kruchego. Nadziejmy go warzywami, mięsem czy też grzybami. Warto wykorzystać do tarty właśnie cukinię.
Możemy ją zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Zarówno tarciuch jak i tarta cukiniowa to bardzo proste dania, więc nie będziemy mieć problemów z ich przygotowaniem. Z przygotowaniem tych dań poradzi sobie zatem nawet początkująca gospodyni domowa. Cukinię warto włączyć do swego menu, chociażby ze względu na szereg wartości odżywczych. Witaminy i minerały zawarte w cukinii z pewnością podniosą odporność naszego organizmu.
Najnowsze komentarze