Zamówienie pizzy, zwłaszcza jeśli jest się w kilka osób może być problemem. Jedna osoba nie może jeść tego, druga osoba, nie lubi tego, a trzecia osoba chce to i tamto.
Może się również zdarzyć tak, że w pobliżu nie ma żadnej dobrej pizzerii, albo cena za jedzenie będzie po prostu kosmiczna.
Dlaczego by więc nie poświęcić 20 minut na zrobienie dobrej, domowej pizzy?
Jak zrobić pizze domową – składniki
Zrobienie domowej pizzy jest bardzo proste. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników na ciasto i kilka dodatków by tanio i szybko zrobić jedzenie nawet dla całej rodziny czy paczki znajomych.
Żeby przygotować ciasto potrzebujemy
- pół kilo mąki pszennej,
- pół kostki świeżych drożdży – 50 gram,
- 275 ml ciepłej wody,
- pół łyżki soli,
- dwie łyżki oleju.
Sos pomidorowy do pizzy przygotujemy z :
- małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżeczek ketchupu,
- 2 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczek oliwy,
- oregano,
- soli,
- pieprzu.
Dodatki wybieramy zgodnie ze swoimi preferencjami. Może być dosłownie wszystko, co nam smakuje. My możemy polecić klasycznie – ser żółty, szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę i kukurydzę.
Jak zrobić pizze domową?
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Drożdże rozrabiamy w palcach do szklanki lub mniejszej miseczki i dolewamy do nich ciepłą wodę. Mieszamy, aż całość się rozrobi.
Dodajemy rozrobione drożdże do mąki i zagniatamy ciasto, pod koniec dodając olej. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie wkładamy do miski.
Nawilżamy ciepłą wodą ściereczkę i przykrywamy nią ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia przez 15 minut.
W tym czasie możemy przygotować sos do pizzy. Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojony czosnek, następnie ketchup i koncentrat. Doprawiamy i lekko podgrzewamy. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy i wykładamy do blach wysmarowanych oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem, wykładamy przygotowane i lubiane przez nas dodatki.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-25 minut. Po tym czasie mamy gotową, pyszną pizzę.
Najnowsze komentarze