Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które możemy zauważyć na polskich, rodzinnych zastawach stołowych. Prostota ciasta, a zarazem połączenie słodkiego smaku z lekko kwaskowatym smakiem jabłek okazało się być strzałem w dziesiątkę, a placki z jabłkami bardzo szybko zyskały ogromną popularność. Można nawet powiedzieć, że placek z jabłkami to już tradycyjne polskie ciasto, którego na stole nie może zabraknąć. Od tego czasu, wiele osób zaczęło eksperymentować. Szarlotki można robić na wiele sposobów, a jednym z wariantów szarlotki, który powstał w wyniku popularności tego placka, jest ciasto czekoladowe z jabłkami. Jest to nic innego jak szarlotka, jednakże wykonana na bazie kakao i czekolady, co jeszcze bardziej podkreśla słodki smak.

Czekoladowe ciasto z jabłkami charakteryzuje się tym, że jest bardzo lekkie i miękkie w konsystencji. Ponadto, warto nadmienić, że owe ciasto bardzo długo zachowuje świeżość, a więc może być podawane w najwyższej jakości nawet po kilku dniach. Do przygotowania ciasta czekoladowego z jabłkami będziemy potrzebować kilku rzeczy – przede wszystkim jabłek, czekolady oraz kakao, jednak nie może zabraknąć też najróżniejszych dodatków. Przygotowanie deseru rozpocząć należy od dokładnego przemycia oraz obrania jabłek. Jabłko powinniśmy następnie pokroić w drobną kostkę, później wedle upodobań, obrany owoc możemy wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem bądź też rodzynkami, które posłużą nam jako dodatek i urozmaicenie smaku naszego ciasta.

Istotny jest wybór czekolady, która będzie bez wątpienia kluczowa w ogólnym smaku ciasta czekoladowego. Przyjęło się, że stosowanie tylko jednego rodzaju czekolady jest błędne, gdyż nie wykorzystujemy w pełni możliwości walorów smaków, jakie oferują różne gatunki czekolad. Z tego właśnie powodu, do polewy czekoladowej warto zastosować więcej, niż tylko jeden typ czekolady. Standardowo, do ciast stosujemy czekoladę deserową, jednak dodanie do polewy czekolady mlecznej może podkreślić jej delikatny smak.