Focaccia to potrawa kuchni włoskiej. Można zaliczyć ją do pewnego rodzaju pieczywa, będącego podstawową formą pizzy. Jednak nie w każdym regionie Włoch ten przysmak jest taki sam. W każdym z nich istnieje trochę inna odmiana: sucha, z solą, ziołami polanego oliwą, pomidorkami lub oliwkami. Przysmak ten jest zazwyczaj podawany na ciepło.

Przepis na włoski przysmak:

• 10 g świeżych drożdży
• 150 ml ciepłej wody
• cukier
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• oliwa z oliwek
• garść pomidorków koktajlowych
• 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
• rozmaryn

Wykonanie:

Drożdże skruszymy w dłoniach do kubka. Następnie dodajemy 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.

Mąkę przesiewamy przez drobne sitko do miski. Mieszamy ją z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodajemy drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki dokładnie mieszamy w misce za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto łączymy w kulę, następnie wykładamy go na posypany mąką blat. Wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Na blacie rozsmarowujemy jedną łyżkę oliwy z oliwek, wykładamy ciasto i wałkujemy je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i rozkładamy na niej rozwałkowane ciasto. Przykrywamy je przeźroczystą folią i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie, na około 1,5 godziny.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.

Ciasto posypujemy solą morską i rozmarynem ( dobrze jest go delikatnie rozetrzeć w dłoniach) . Na wierzch wykładamy pomidorki koktajlowe wymieszane z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie, ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 – 20 minut na złoty kolor. Focaccię podajemy delikatnie skropioną oliwą z oliwek, lub z oliwą w osobnym naczyniu do moczenia.