Śliwki węgierki to najpopularniejsze śliwki w Polsce. Czasami dostajesz lub kupujesz siatkę węgierek i nie wiesz, co później można z nimi zrobić. Dżemy? Kompoty? A może zrobisz wino ze śliwek?
Pyszne, słodkie wino ze śliwek o ładnej barwie i pachnące złotą, polską jesienią.
Jak zrobić wino ze śliwek?
Do zrobienia takiego wina ze śliwek węgierek potrzebne jest
– 7,5 kg śliwek węgierek
– 4,5 litra wody
– 1,7 kg cukru
– drożdże winiarskie
– pożywka dla drożdży
– 3 ml pektoenzymu.
Przygotowanie
Możliwe, że zaczniesz od przygotowania drożdży. Wszystko bowiem zależy jakie drożdże dostaniesz w sklepie. Niektóre wymagają, aby 2-3 dni przed nastawieniem wina zrobić tak zwaną matkę drożdżową – czyli po prostu odpowiednio je wyrobić. Niektóre tego procesu nie wymagają i możemy drożdże razem z pożywką od razu dodać do późniejszego etapu nastawiania wina.
Więcej informacji na ten temat powinieneś znaleźć na samym opakowaniu drożdży wraz ze sposobem ewentualnego wykonania matki drożdżowej. To ważne, gdyż zależnie od gatunku drożdży może to wyglądać nieco inaczej.
Następnie przechodzimy do owoców. Myjemy je, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane wrzucamy do butli fermentacyjnej. Zasypujemy cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Gdy po mniej niż dwóch godzinach pojawi się sok zalewamy je wrzątkiem i dodajemy do nich pektoenzym. Żeby dodać drożdże musimy odczekać do ostygnięcia mieszanki.
Gdy będzie chłodna dodajemy drożdże i pożywkę. Zatykamy rurką fermentacyjną butlę i odstawiamy na tydzień burzliwej fermentacji.
Potem wino powinno spokojniej fermentować około 2 miesięcy. Po tym czasie za pomocą sita i garnka lub dużego pojemnika odcedzamy wino, aby pozbyć się resztek owoców i wszelkiego osadu, jaki pływał w winie.
Butlę płuczemy i możemy znów przelać do niego wino. Po dwóch miesiącach obserwujemy, czy nie powstał kolejny osad. Zbieramy klarowne wino z góry, pozostawiając ewentualny osad w gąsiorku.
Przelewamy je do mniejszych butelek. Teraz powinno ono leżakować około roku, aby nabrać właściwych cech, smaku i zapachu. Jednak jeśli ktoś nie jest cierpliwy można wcześniej degustować. Zapewniamy mimo to, że lepiej poczekać. Jak każde wino, to śliwkowe również jest lepsze gdy jest starsze.
Najnowsze komentarze