Szparagi kojarzą się z wiosną, kiedy to właśnie wtedy, przypada sezon na te zdrowe i smaczne warzywa. Są źródłem witamin, w tym A, B i C oraz żelaza, wapnia, fosforu, kwasu foliowego oraz asparaginy. Szparagi poprawiają odporność, pracę jelit oraz nerek. Korzystnie wpływa na krążenie, a nawet skórę, zapewniając jej zdrowy, nieskazitelny wygląd,. Dzięki tak licznym korzyścią, wynikającym ze spożywania szparagów, warto wprowadzić je do swojego menu.

Podpowiadamy sprawdzone przepisy na potrawy z szparagów.

Szparagi, zwłaszcza zielone, są delikatne, mięsiste i lekko ostre w smaku. Ze względu na miękką skórkę, nie wymagają obierania, dlatego łatwo i szybko je przygotować. O to dwa sprawdzone przepisy na potrawy z szparagów.
Grillowane szparagi.
Szparagi opłukać i oprószyć solą. Grillować przez 8 minut. Gotowe szparagi najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, przygotowanym z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, świeżego czosnku oraz bazylii.
Sałatka ze szparagami
Pęczek szparagów opłukać i ugotować. Do miski wrzucić poszarpane liście sałaty rzymskiej, rukoli oraz lodowej. Dodać garść pomidorków koktajlowych, lub dwa duże pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, ser mozzarella oraz bazylię i przygotowane wcześniej szparagi. całość doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, lub ulubionego oleju, choć jest on zdecydowanie mniej wyrazisty w smaku. Całość starannie wymieszać do połączenia się składników.
Oba przepisy są nie tylko smaczne ale również zdrowe. Doskonale nadają się na co dzień, oraz podczas różnego rodzaju przyjęć. Ze względu na łatwość przygotowania oraz krótki czas obróbki, można przygotować je w dowolnym momencie nawet, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Te proste, choć wyjątkowo smaczne dania, z pewnością przypadną do gustu każdemu, nawet doświadczonemu kucharzowi, który uwielbia wyraziste smaki. Dania można zjeść na ciepło, lub na chłodno, na przykład jako drugie śniadanie.