Każdy region słynie z przygotowywania tradycyjnych potraw. Inaczej jada się w górach, inaczej nad morzem, a jeszcze inaczej w Wielkopolsce. Nad morzem popularne są na przykład ryby, a w górach oscypki. Bardzo popularnym daniem kuchni regionalnej są na przykład hreczniaki. Przygotowuje się je najczęściej z kaszy gryczanej, białego sera oraz pieczarek. Podawane są najczęściej z sosem z leśnych grzybów. Każdy miłośnik hreczniaków wie, że najlepsze są zjadane świeżo po podaniu.

hreczniaki

Przepis na hreczniaki nie jest trudny, dlatego z przygotowaniem dania powinna poradzić sobie każda, nawet początkująca gospodyni domowa. Warto mieć na uwadze, że danie to należy właściwie podać. Warto więc podać je z dodatkiem rukoli czy świeżego jarmużu. Popularny jest też szpinak. Danie można posypać świeżo startym parmezanem, ale wszystko zależy oczywiście od tego czy przepadamy za serem. Hreczniakom nie oprze się nawet małe dziecko. Dla dzieci warto jednak przygotować nieco mniejsze porcje. Danie warto zaserwować na przyjęciu rodzinnym, takim jak na przykład urodziny czy imieniny. Danie na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kuchni regionalnej.