W obecnych czasach mamy przesyt różnego rodzaju produktów. Nasz rynek jest tak bogaty w różnego rodzaju produkty, że nie sposób jest wykorzystać je wszystkie, zanim się zepsują. Dlatego też ktoś wpadł na taki pomysł, jak przetwarzanie żywności.Dzięki temu nawet produkty o bardzo krótkiej dacie ważności, dzięki zabiegowi przetwarzania mogą być zdatne do spożycia przez bardzo długi okres czasu. Dzięki zastosowaniu licznych substancji sztucznych, konserwantów, barwników i aromatów sztucznych, taka żywność bywa smaczniejsza niż świeże produkty. Jednak nie posiada prawie żadnych wartościowych składników odżywczych.
Proces, jakim jest przetwarzanie żywności skutecznie pozbawia produkty swoich wartości odżywczych, cennych substancji, witamin i minerałów, a zamiast nich w naszym jedzeniu znajdują się substancje, które szkodzą naszemu zdrowiu, obniżają odporność i kondycję organizmu, a także wielokrotnie przyczyniają się do różnych chorób. Jeśli więc chcemy uniknąć zachorowania na wiele poważnych schorzeń, powinniśmy jak najprędzej zrezygnować z produktów przetworzonych w naszej diecie.
Najnowsze komentarze