Trzydziestostopniowe upały to czas, kiedy nie mamy wielkiego apetytu. Brakuje nam zatem pomysłów na to, co jeść w upalne dni. Nic dziwnego. Nasze narządy, takie jak serce, płuca i mózg funkcjonują wtedy mniej wydajnie. Dieta na upały powinna być lekka, ale pełnowartościowa.

Owoce i warzywa na upały

W lecie postaw na owoce i warzywa. Można je jeść w różnej formie, od sałatek, chłodników aż po koktajle i soki. Jedzenie na upalne dni powinno być nawadniające i lekkostrawne. Które rośliny nadadzą się na letnie potrawy? Takie, które zawierają w sobie dużo wody – pomidory, ogórki, truskawki i oczywiście hit lata – arbuz.

Co można zrobić z arbuza?

Arbuz może być podawany pod przeróżną postacią. Wydrążony miąższ może nam posłużyć do zrobienia domowych lodów. Pomocny będzie tutaj blender i foremki. Dodatek soku z cytryny lub limonki idealnie doprawi smak naszego deseru.

Arbuzowe smoothies to smaczny i orzeźwiający pomysł na radzenie sobie z upałem. Wystarczy zblendować pokrojony miąższ arbuza z innymi owocami. Smak podkręci odrobina mięty.

Dieta śródziemnomorska w upalne dni

Wiele osób zastanawia się, co jeść w upalne dni na obiad. Smażone, tłuste i ostre potrawy wcale nie dodają nam energii. Przeciwnie, czujemy po nich jeszcze większe znużenie, ponieważ takie dania podnoszą nam temperaturę ciała.

Dietetycy uważają, że najlepiej jest postawić na dietę śródziemnomorską. Ciężkie, czerwone mięso zastąpmy rybami. Zawierają dużo sodu, który nadmiernie tracimy podczas wysokich upałów. Zamiast smażenia wybierajmy wysokiej jakości oliwę jako dodatek do dań. Dieta śródziemnomorska jest również bogata w świeże warzywa i owoce.

Najlepsze chłodniki na lato

Chłodnik to inaczej zupa na zimno, która jest pełna witamin. Najlepiej przygotowywać chłodniki na bazie śmietany lub jogurtu. Najbardziej znany jest chłodnik z buraków, które wcześniej gotujemy i chłodzimy. Do takiej zupy można dodać także rzodkiewkę, ugotowane na twardo jajka i szczypiorek lub koperek. Z czego jeszcze można przyrządzić chłodnik? Tutaj panuje pełna dowolność. Ogórki, szczaw, pomidory, pory, marchewka, a nawet owoce – jagody, czereśnie, truskawki.

Warzywa i owoce niosą za sobą nieskończone możliwości, jeśli chodzi o pomysły na posiłki na upalne dni. Lato to czas, kiedy powinniśmy zwrócić uwagę na uzupełnianie składników odżywczych, które tracimy przy nadmiernym poceniu się.