Napar zielonej herbaty stał się modnym napojem. Wszystko, co modne zwykle jest w centrum uwagi większej liczby odbiorców, dlatego też modę na zdrowy napój warto jest wprowadzić również w swoje życie.

Oczywiście zielona herbata parzenie to bardzo delikatna sprawa. Nie powinno się jej zostawiać na zbyt długo, jak również w celu uzyskania najlepszego smaku, aromatu i wartości nie wolno zalewać liści wrzątkiem. Napar ten przyrządzamy w prosty, ale jedyny słuszny sposób, a mianowicie wsypujemy do kubka lub filiżanki łyżeczkę liści, które zalewamy wodą gorącą, ale nie wrzącą. Optymalna temperatura to 70-80 stopni i przestrzeganie jej jest niezwykle istotne. Każdy, komu parzenie takiej herbaty sprawiłoby trudność, może zapoznać się z informacją zamieszczoną na opakowaniu, jednak warto być czujnym na rozbieżność takich instrukcji.

Sposób parzenia jest jeden i tylko on pozwala na zachowanie jej właściwości. Ponadto po zaparzeniu można poczekać, aż herbata ostygnie i pić ja nawet na zimno. Doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Dla miłośników naparów zielona herbata parzenie jest jak ceremonia, a w tym celu używają wyłącznie pięknie zdobionych filiżanek.