Potrawy Wielkanocne

Każdy z nas chce przygotować uroczystość związaną ze Świętami Wielkanocnymi w jak najlepszy sposób. Wykorzystujemy tradycyjne przepisy na pyszne dania, które zachwycają naszych bliskich. Coraz częściej na naszych stołach pojawiają się jednak zupełnie nowe potrawy, które wnoszą nowoczesnego powiewu do naszego domu. Jedną z takich propozycji są jajka faszerowane suszonymi pomidorami. Chętnie podzielimy się z wami przepisem na to danie.

Niezbędne składniki

Aby wykonać jajka faszerowane pomidorami suszonymi musisz przygotować : 5 jajek, 1 łyżkę majonezu, 7 kawałków suszonych pomidorów, 1/2 łyżeczki posiekanego koperku, opcjonalnie 1 łyżka sera żółtego, szczypta soli oraz szczypta pieprzu. Są to składniki, które większość z nas posiada w domu w związku z tym danie to przygotować możemy w każdej chwili.

Sposób przygotowania

Gotujemy jajka na twardo w osolonej wcześniej wodzie. Gotowanie zajmie nam około 9 minut od momentu zagotowania się wody. Studzimy je dobrze w zimnej wodzie oraz obieramy ze skorupek. Jajka kroimy na połówkę, wyciągamy żółtka i odkładamy je do oddzielnej miseczki. Żółtka rozgniatamy widelcem na gładką pastę. Przygotowane kawałki suszonych pomidorów kroimy bardzo drobno i dodajemy do żółtek. Dodajemy 1 łyżkę lub więcej majonezu – w zależności od upodobań. Następnie dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu. Możemy dodać także starty na najmniejszych oczkach żółty ser. Całość mieszamy i za pomocą łyżki nakładamy na pozostawione połówki ugotowanych jajek.
Propozycja ta sprawdzi się idealnie na świąteczna śniadanie. Na pewno smakować będzie dorosłym, jak i dzieciom Zachwyceni będą w szczególności fani suszonych pomidorów, dlatego warto wypróbować ten przepis. Na naszych stołach w trakcie Wielkanocy pojawiają się również inne propozycje z wykorzystaniem jajek, jednak według nas ten nowy przepis na jajka z suszonymi pomidorami może podbić podniebienia wszystkich członków waszej rodziny i zostać z wami na dłużej.