Torty przygotowujemy nie tylko na przyjęcia urodzinowe ale również na wszystkie pozostałe okazje: wesela, chrzciny czy komunie, osiemnastki, spotkania ze znajomymi gdy chcemy coś uczcić.
Decydując się na przygotowanie tortu musimy wybrać odpowiednią podstawę: czy będzie to biszkopt czy może coś innego? Do wyboru mamy gotowe spody, możemy także przygotować bazę samodzielnie. Kolejnym krokiem jest wybór smaku tortu: tutaj możemy zaszaleć i przygotować torty klasyczne na przykład śmietankowe, czekoladowe, orzechowe czy waniliowe. Tort może być bardzo słodki, bardziej wytrawny lub z chrupiącymi bezami. Wybrać musimy również krem, który uatrakcyjni smak naszego deseru. Tort to również przeróżne dekoracje i tutaj możemy zastosować liczne ozdoby, zarówno gotowe jak i przygotowane własnoręcznie. Podstawowe rodzaje tortów nie wymagają od nas ogromnych umiejętności i doświadczenia, są również przepisy na torty bez pieczenia.

Jakie dekoracje

Każdy tort wypada ozdobić tak żeby prezentował się szczególnie pięknie i atrakcyjnie. Dekoracje nie tylko wzbogacą smak deseru ale również wpłyną na jego wygląd. Do najczęściej używanych dekoracji należą: lukier, posypka czekoladowa, wiórki kokosowe, posiekane lub całe orzechy, owoce, owoce kandyzowane, ozdoby z czekolady i z lukru, bezy, kakao, galaretki czy bita śmietana.
Możemy udekorować tort masą, która została nam przy przekładaniu deseru. Wierzch i boki tortu smarujemy masą a następnie posypujemy boki wiórkami kokosowymi lub czekoladową posypką.
Innym pomysłem na dekorację tortu może być przyozdobienie go owocami, przygotowanie galaretki i zalanie nią owoców.
Do najczęstszych dekoracji należy także lukier. Ten gęsty nakładamy na tort i rozprowadzamy szerokim nożem. Następnie, gdy zastygnie, wylewamy lukier rzadszy.
Tort możemy również obsypać kakao, wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi.

Popularna dekoracja

Jednym z najpopularniejszych sposobów na ozdobienie deseru jest dekoracja tortu bitą śmietaną. Z pomocą bitej śmietany możemy tworzyć fantazyjne dekoracje takie jak różyczki, którymi udekorujemy nasz tort. Bita śmietana sprawdza się rewelacyjnie i jest znakomitym składnikiem nie tylko dekoracji ale również kremu, którym możemy przełożyć nasz tort.
Do stworzenia róż wykorzystujemy krem wykorzystywany już wcześniej do przełożenia tortu. Możemy stworzyć również dekoracje z innego kremu i w ten sposób wzbogacić smak naszego deseru. Do przyrządzenia kremu możemy użyć śmietany kremówki (ok. 200 g), cukru pudru (ok. 150 g) oraz soku z cytryny.

Do miseczki wlewamy śmietanę i chwilę ubijamy mikserem. Następnie dodajemy dwie łyżeczki soku z cytryny i dalej delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier puder i umieszczamy miskę z kremem w lodówce, żeby się ochłodził. Możemy również wlać odrobinę wybranego barwnika spożywczego, żeby nadać kremowi odpowiedni kolor.

Dekoracja tortu bitą śmietaną to popularny sposób na udekorowanie przygotowanego przez nas deseru. Bita śmietana to także jeden z najchętniej wykorzystywanych do przygotowywania tortów składników.