Polska kuchnia – sprawdzone metody kontra nowości
Witam wszystkich mięsożerców! Jak wam mija życie, jaka pogoda za oknem? Wygląda na to, że przyszedł czas na zjedzenie czegoś pysznego. Na co macie ochotę? Czy będzie to stek, sznycel wiedeński, polędwica w sosie żurawinowym, a może sajgonki? Osobiście postawię na placki ziemniaczane oraz dorsza z bukietem warzyw. Dla was przygotowane mam jednak coś specjalnego, ale będzie to nasz stary znajomy, czyli klasyka. Otóż dzisiaj chcę wam przestawić krótką poradę na temat tego, jak powinno prawidłowo przebiegać smażenie schabowych. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędów i czy wygląda to u was tak samo albo chociaż podobnie do tego, jak w rzeczywistości powinno, aby uzyskać zamierzony efekt – naszego przepysznego, chrupiącego i zarazem soczystego kotleta schabowego i „polskiego sznycla wiedeńskiego” w jednym.
Kiedy tłuszcz skwierczy na patelni – wiesz, że to już czas
Jakie pomocne porady mogę do was skierować? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jakość bułki tartej, a dokładniej na to, aby było ona bardzo dobrze zmielona. Cienko rozbijcie kotlety i pozbądźcie się wszystkich żyłek, włókien i tłuszczyku. Dokładne oczyszczenie mięsa to podstawa, gdyż żylasty kotlet to najgorsze co może być. Po tym wszystkim przychodzi czas na mąkę, roztrzepane jajko z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie na panierowanie we wcześniej wspomnianej przeze mnie bułce tartej.
Gorący start w kosmos
Patelnię powinniśmy rozgrzać do 180 stopni Celsjusz. Kotlety schabowe smażymy najlepiej na smalcu. Po 3 minuty z każdej strony. Należy je obracać. Niektórzy używają specjalnych sposobów marynowania kotletów schabowych przed ich obtoczeniem i usmażeniem. Przykładem tego jest pozostawienie mięsa zanurzonego w misce z mlekiem na noc w lodówce lub pokrytego majonezem z czosnkiem i przyprawami. Patent jest wart skorzystania z niego, ale nie stanowi warunku koniecznego do uzyskania wyśmienitych kotletów schabowych. Na pewno jednak nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Dzięki temu przedsięwzięciu nasze mięso nabierze jeszcze lepszego aromatu i posmaku. Mamy nadzieję, że zastosujecie się do naszych sugestii. Powodzenia!
Najnowsze komentarze