Kochacie Święta Wielkanocne? Najważniejsze w nich jest Zmartwychwstanie Chrystusa Pana. Obrzędy religijne oraz atmosfera rodzinnego ciepła i szeroko pojętego odrodzenia podkreślają ogromne znaczenie tego wydarzenia. Oprócz tego jest jednak coś jeszcze. Któż zapomniałby wspomnieć o pysznym jedzeniu na naszych stołach, gdy odwiedzają nas bliscy, aby móc wspólnie podzielić się poświęconymi pokarmami. Dania takie, jak: barszcz biały czy żurek, mazurki, baby wielkanocne, jajka w majonezie to tylko jedne z wielu dań, których dane nam jest skosztować podczas Świąt wielkanocnych. Warto jednak zastanowić się, co możemy takiego podać na nasz pięknie przystrojony stół, aby zaskoczyć przybyłych gości, a także nawet domowników.
Nowocześnie wśród tradycji
Dobry pomysłem będą na pewno przepisy na sałatki na Wielkanoc. Co takiego zrobić, żeby było szybko, prosto i tanio? Mamy na was plan do zrealizowania! Otóż pierwsza koncepcja to carpaccio z surowego buraka. Obieramy dwie lub trzy sztuki tego warzywa i kroimy w talarki. Następnie podsmażamy na patelni pestki dyni oraz ziarna słonecznika. Dodajemy mieszankę sałat lub rukolę. Polewamy łyżką octu jabłkowego, a także skrapiamy oliwą z oliwek. Powinniśmy również posiekać natkę pietruszki i koperek lub posypać naszą sałatkę gotowymi przyprawami z opakowania. Obieramy także marchewkę i ucieramy na tarce. Następnie posypujemy prawie już gotowe danie, znajdujące się w misce lub najlepiej na talerzu. Osoby jedzące nabiał mogą dodać dodatkowo sera Capri. Buon Appetito!
Francja „sałatkancja”
A może by tak pójść śladem smaków świata? Naszą kolejną propozycją będzie sałatka nicejska. Obieramy dwa ugotowane na twardo jajka ze skorupki. Dodajemy je do mieszanki sałat. Następnie wrzucamy wedle uznania żółtą lub zieloną fasolkę szparagową. Dorzucamy też tuńczyka z puszki oraz kilka sztuk przekrojonych na pół pomidorków cherry. Wrzucamy również oliwki lub kapary, a także zeszkloną na patelni, na oliwie z oliwek czerwoną cebulę. Całość polewamy sosem, a w jego skład wchodzą dwie łyżeczki soku z cytryny, pół łyżki musztardy oraz pięć łyżek oliwy z oliwek. W ten sposób nasza potrawa jest gotowa do podania. Voilà!
Najnowsze komentarze